Πέμπτη 28 Αυγούστου 2008

Ιωδιωμένο αλάτι για τις γυναίκες που σκοπεύουν να τεκνοποιήσουν

Σύμφωνα με Ιταλούς ερευνητές, οι γυναίκες που κατοικούν σε περιοχές με χαμηλά επίπεδα ιωδίου θα πρέπει να χρησιμοποιούν ιωδιωμένο αλάτι για τουλάχιστον 2 χρόνια πριν μείνουν έγκυες, προκειμένου να αποφύγουν προβλήματα με το θυρεοειδή τους κατά την εγκυμοσύνη, αλλά και να προστατεύσουν το έμβρυο από τις βλαβερές συνέπειες που έχει η ανεπάρκεια ιωδίου στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.
Ο θυρεοειδής αδένας, ένα όργανο σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στον λαιμό και που έχει ρόλο-κλειδί στη λειτουργία του ενδοκρινικού συστήματος, παράγει ορμόνες και συμβάλλει στη ρύθμιση του μεταβολισμού του σώματος.
Τα βρέφη που γεννιούνται από μητέρες με χαμηλά επίπεδα θυρεοειδικής ορμόνης κατά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης έχουν αυξημένο κίνδυνο για προβλήματα στη νευρολογική τους ανάπτυξη. Ακόμη και ήπιες μεμονωμένες θυρεοειδικές διαταραχές μπορούν να επηρεάσουν την εγκεφαλική ανάπτυξη του εμβρύου.
Στην ιταλική μελέτη, η θυρεοειδική ανεπάρκεια ήταν 6 φορές συχνότερη στις γυναίκες που άρχισαν να καταναλώνουν ιωδιωμένο αλάτι όταν έμειναν έγκυες, σε σύγκριση με τις γυναίκες που κατανάλωναν ιωδιωμένο αλάτι επί 2 χρόνια προτού μείνουν έγκυες.

Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, July 2008.

Δεν υπάρχουν σχόλια: